Whisky en sigaren, welke sigaar gaat goed samen met whisky?

sigaar

Een goede whisky drink je niet alleen. Nee, een goede whisky drink je in het gezelschap van een goede sigaar! Het brengt iets extra’s, net als de rode wijn bij een malse biefstuk. En, net als met die fles wijn, zijn er bepaalde ideeën over welke sigaar goed past bij een bepaalde whisky. Wij probeerden twee combinaties.

Bij een goede ‘pairing’ houd je niet enkel rekening met de smaak van de whisky en de sigaar, maar ook zeker met de kracht die beide aan tafel brengen. Een heel stevige Ardbeg Uigeadail met 54.2% alcohol en de voor Ardbeg typerende rokerigheid (55 ppm), kan best samen met een stevige sigaar. Terwijl een veel subtielere drank als de Glenmorangie Signet een heel andere partner verlangt.

Ardbeg Uigeadail Gift BoxHet vertrekpunt voor deze pairing was de Ardbeg Uigeadail. Door het eesten met turf is de bekende Ardbeg rokerigheid duidelijk aanwezig, maar omdat 10% van deze Islay whisky is gerijpt op sherry vaten zijn er ook duidelijk zoetere tonen op te merken in zowel geur als smaak. Het hoge alcoholpercentage is met name te merken in de ‘kick’ op de tong, zonder dat het de andere invloeden overheerst.

We willen dus een sigaar die gewicht meebrengt, met bij voorkeur een zoete noot. Op deze manier overheerst noch de sigaar, noch de whisky, terwijl de zoete tonen elkaar kunnen ondersteunen. Voor deze pairing is gekozen voor de Ghurka Red Witch. De uit Nicaragua afkomstige sigaar is stevig, zonder tot de zwaarste te behoren, en kenmerkt zicht door zoete en kruidige tonen.

gurkha-red-witch

In kracht zijn de whisky en de sigaar goed aan elkaar gewaagd, maar wat deze combinatie echt de moeite waard maakt is hoe ze elkaars zoete tonen prachtig aanvullen. Het mooie aan een dergelijke pairing is dat de ondersteuning van de sigaar de zoete tonen van de Ardbeg opliften. Zonder de rokerigheid van de turf teniet te doen, verschijnen de sherry invloeden iets meer op de voorgrond. Tel hier de kruidige tonen van de Ghurka bij op en de smaken vinden elkaar in een rokerige rondedans.

Glenmorangie Signet Gift BoxDe geraffineerde en complexe Glenmorangie Signet vraagt een iets andere benadering. Deze fles is één van de meest bijzondere uit de Glenmorangie reeks, mede dankzij het gebruik van zogeheten “chocolate malt”: granen die door het gebruik van relatief hoge temperaturen bij het drogen complexe tonen ontwikkelen die doen denken aan cacao. Een rijke drank, met een subtiele en zachte geur én smaak. Duidelijke tonen van cacao en gedroogde vruchten en, ondanks kruidige tonen op de tong, een zachte en zeer opvallende whisky.

De Signet is minder krachtig dan de Ardbeg en vraagt daarmee voor onze pairing ook een andere sigaar. De breed gewaardeerde Avo XO Intermezzo is een geschikte kandidaat. Met de minstens zes jaar lang gerijpte tabakken brengt de sigaar aardse smaken mee die doen denken aan hout, specerijen en gedroogd fruit. De sigaar is niet per se zeer zacht, maar niet krachtig genoeg om de subtiele smaken van de Signet te overheersen.

Bij de pairing komen de smaken van zowel de sigaar als de whisky op een manier naar voren die ze individueel niet zouden kunnen bereiken. De combinatie van creme-achtige tonen in de Avo XO en de opvallende viscociteit van de Signet is bijzonder te noemen. Het zachte karakter van de XO laat alle ruimte voor de complexiteit van de Signet. De cacao blijft mooi overeind en de tonen van zoet gedroogd fruit in zowel de sigaar als de whisky tillen het geheel naar een ander niveau. De Signet is de Rolls Royce onder de Glenmorangie reeks en is op zichzelf al bijzonder, maar een combinatie met de waardige Avo XO tilt het geheel naar een hoger plan.

AVO XO Intermezzo

De beide combinaties pakten bij deze pairing zeer goed uit. De kracht was in balans en de smaken vulden elkaar aan. Een dergelijke pairing is in veel gevallen een complexe dans, waarbij het belangrijk is de karakteristieken van zowel de sigaar als de whisky te begrijpen en te respecteren. Succes!

Ulco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *