Vodka: hoe minder smaak hoe beter!

Screen Shot 2016-03-14 at 12.18.03

Vorige week was er een bijna half uur durend stuk van de Keuringsdienst van Waarde over Vodka. Des te smaaklozer des te beter was de conclusie. Hoe werkt dat? Hoe wordt Vodka ook alweer gemaakt, en wist je bijvoorbeeld dat Nederland Vodka naar Rusland exporteert?

Vodka komt oorspronkelijk uit Polen en Rusland (Vodka) en komt van het woord ‘voda’, ofwel watertje. Vodka is volgens kenners dan ook technisch niet veel meer dan water met alcohol. Hier is dan bijvoorbeeld door Stolichnaya suiker aan toegevoegd en zo krijg je de voor velen bekende karakteristieke zachte smaak.

Het interessante is dat je in Rusland deze sterke drank pas Vodka mag noemen wanneer er naast water en alcohol nog een extra ingrediënt aan toegevoegd is. Vandaar de suiker in de Stolichnaya. Ook moet de alcohol altijd op basis van granen zijn. Dat is in andere landen weer heel anders, daar vind je bijvoorbeeld ook aardappelen en rogge.

Maar hoe zit het met de smaak, waarom is minder smaak beter?

De manier waarop Vodka zich kan onderscheiden is de kwaliteit van het destilleren van de alcohol, extra ingrediënten (aroma’s) en het belangrijkste, het water. Dit komt in allerlei vormen; Grey Goose haalt het uit het Cognac gebied waar het naar eigen zeggen een helende werking heeft. Anderen halen het uit extreem puur gletsjer water en in Nederland komt het soms zelfs uit de kraan (we hebben erg zuiver water!).

Onderscheidend voor het proces is het destilleren, de ene doet dit 1 keer en bij anderen is de drank zelfs tot 34 keer gedestilleerd. Hierbij bepaalt de kwaliteit van het water en het destilleerproces de puurheid en de doelgerichte ‘smakeloosheid.’ Wat je dus in Polen of Rusland in de kast zult vinden zal relatief weinig smaak hebben en daarom het meest belangrijk, lekker weg-nippen.

Is Vodka ‘maar gewoon alcohol en water’?

Wij vinden van niet. Kenners van Vodka zul je horen over de kleine verschillen, de puurheid, de heldere smaak, de zachtheid, soms zelfs de romigheid of de pikante bite. In Nederland zijn we niet gewend goede Vodka te drinken, vandaar waarschijnlijk de sceptische toon van de Keuringsdienst van Waarde. Maar probeer het eens, je zult merken dat het net als Whisky en Wijn erg verschillend kan zijn, en heerlijk puur.

Welke Vodka verkoopt Drank.nl en wat kun je dan het beste proberen?

We verkopen verschillende types, zo puur mogelijk, met aroma’s, bizongras of zelfs met gouden schilfers en glazen draken. In het weekend die Absolut of Puschkin in een mix, en dan nu eens een keer lekker na het eten nippen van een heerlijk heldere Poolse Belvedere.

Zeer puur en helder: Grey Goose VX en Mamont Siberian
Vodka met aroma’s: Ciroc en Grey Goose La Poire
Uitzonderlijk: Dreamline Vodka (mistig), Royal Dragon (gouden schilfers), Absolut Elix (zeer zacht) en de Beluga Noble (glashelder, witte peper)

Liv

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *