Gin

WAT IS GIN

Tegenwoordig is Gin meestal een droge transparante drank uit het Verenigd Koninkrijk zoals Gordon’s Gin of Hendrick’s Gin. Heel vroeger werd Gin heel anders gebruikt, het is namelijk gebaseerd op een kruiden medicijn uit de 17e eeuw.

Afgezien van de transparante London Dry Gin style zijn er in de loop der jaren verschillende soorten ontstaan. De meest recente variant ‘International Style’ is vrij experimenteel. Je kunt dan ook felgekleurde Gin’s tegenkomen en Gin’s gemaakt met kruiden en specerijen heel anders dan de oorspronkelijke jeneverbes.

Gin wordt eigenlijk vrijwel hetzelfde gemaakt als een wodka met een smaakje, botanische kruiden worden gedestilleerd met neutrale alcohol van graan. Het verschil is dat bij Gin deze kruiden altijd natuurlijk zijn.

WAT STAAT ER OP HET ETIKET

KENMERKEN
London Dry Gin De meest bekende Gin, origineel uit Londen. Inmiddels wordt het ook elders (inter)nationaal geproduceerd. Typische zeer droge Gin van jeneverbessen en toegevoegde aromatische ingrediënten voor de bloemige botanische geur en smaak. Goed voor ‘Gin-and-Tonic’ ‘Classic Dry Martini’ en ‘Aviation’ cocktails.
Plymouth Gin Iets minder droog dan London Dry Gin en specifiek gemaakt in Playmouth in het Verenigd Koninkrijk. Je kunt deze wat zachtere Gin gebruiken voor ‘Gin-and-Tonic’ ‘Classic Dry Martini’ en ‘Aviation’ cocktails.
Genever / Dutch Gin Een donkere Nederlandse stijl Gin gemaakt van mout. Qua smaak gaat het richting lichte Whisky. Uitstekend om nippend te drinken, zowel op kamertemperatuur als gekoeld.
Old Tom Gin Deze Gin is iets voller en zoeter dan de London Dry Gin en weer iets lichter dan de Genever. Uitstekend voor een ‘Tom Collins’ en ‘Martinez’ cocktail.
International Style Gin Dit zijn alle nieuwe experimentele Gin soorten. De traditionele smaakgever van Gin is de jeneverbes. Tegenwoordige zijn er allerlei andere smaken op de markt. Denk aan Hendrick’s, gemaakt met komkommer en rozen of de Saffron, gemaakt met saffraan. Lekker om experimentele Gin-and-Tonic’s mee te maken.

 

WAAR KOMT GIN VANDAAN

De Nederlander Franciscus Sylvius heeft destijds de ‘Gin’ uitgevonden waardoor het in de apotheek verkrijgbaar was tegen allerlei maag- en nierklachten. Dit mengsel was gebaseerd op onder andere jeneverbessen, anijs en koriander. Tijdens de 30-jarige oorlog die bevochten werd door de Nederlanders en de Britten tegen de Spanjaarden is het drinken van Gin opgepikt door de Britten die zagen dat de Nederlandse strijdkrachten Gin ook gebruikte als kalmerend middel voor de strijd. Hier komt de term ‘Dutch Courage‘ vandaan.

De sterke drank is overgewaaid naar Engeland en 150 jaar later ontstond de basis voor de London Dry Gin, gemaakt van jeneverbessen en nu de nationale drank van het Verenigd Koninkrijk.

HOE WORDT GIN GEMAAKT

Gin wordt gemaakt met neutrale alcohol dat tot 96% gedestilleerd wordt. Hier worden allerlei kruiden (botanicals) en specerijen aan toegevoegd. Bijvoorbeeld de jeneverbes, kaneel, rode cranberry en kardemom. Deze hebben vaak zo’n 2 jaar liggen rijpen. Dit maakt de drank voller en geeft het smaak maar behoud een mild complex resultaat.

gin-and-tonic ingrediënten

Precies deze balans zorgt ervoor dat een Gin-and-Tonic zo populair is, de Gin blijft soepel en kruidig genoeg om perfect te kunnen mixen. Dit zul je dan ook minder snel bij de complexere Jenever tegenkomen wat ook met jeneverbes wordt gemaakt.

Populaire Gin's