Cognac

WAT IS COGNAC

Cognac is een sterke drank wat begint bij 40% alcohol. Voor de duidelijkheid, Cognac is een Brandy (Brandewijn). Dat wil zeggen dat het een gedestilleerde witte wijn is. In het geval van Cognac is het een dubbel destillaat. Een cognac heeft altijd tenminste tweeënhalfjaar in houten vaten gelegen.

Net zoals dat Champagne alleen maar champagne kan heten wanneer het uit de Champagne streek komt is dat bij Cognac ook zo. Cognac is een stad in de Charente streek wat ook de rivier is die daar stroomt. Meestal wordt een cognac van de Ugni Blanc druif gemaakt. De overige 10 procent komt van 8 andere druifsoorten.

Als je naar het label kijkt van de fles kun je onder andere zien wat de leeftijd is van de cognac. Dit wil dan zeggen hoelang de fles heeft liggen rijpen. Dit is minimaal 2 en een half jaar, des te langer het heeft gelegen, des intenser de smaak.

WAT STAAT ER OP HET LABEL

AFKORTING BETEKENIS RIJPTIJD
V.S. of 3 sterren Very Special of Very Superior Minimaal twee jaar
V.S.O.P, VO of Reserve Very Superior Old Pale of Very Special Old Pale of Very Old Minimaal vier jaar
Extra, X.O, Napoléon, Hors d’Age of Ancestrale Exceptionally Old Minimaal tien jaar

 

WAAR KOMT COGNAC VANDAAN

Net zoals Champagne uit Champagne komt, komt Cognac uit de Cognac-streek. Hierbij heeft de hoeveelheid kalk in de grond invloed op de kwaliteit van de Cognac. Des te hoger de samenstelling des te verfijnder het eindproduct.

Hieronder zie je een kaartje van de Cognac gebieden. Het gebied in het rood, Grande Champagne, heeft de meeste kalk. Daar komt dus de beste soort vandaan.

Cognac-gebied

HOE WORDT COGNAC GEMAAKT

Het productieproces begint met witte wijn, meestal van de Ugni Blanc druif met een alcoholpercentage van rond de 10%. Dit zijn wijnen die zurig en fruitig zijn, vaak zijn de druiven in de winter geoogst. Dit wordt dan eerst eenmaal gedestilleerd waarna het ‘broullis’ genoemd wordt en een sterkte heeft van ongeveer 30%.

Er volgt dan een tweede destillatie proces en een fermentatieproces. Hierbij wordt de ‘broullis’ in 3 delen opgesplitst om te kunnen mengen en apart te destilleren. Wat er uiteindelijk overblijft is de ‘eau de vie’ van ongeveer 70%. Letterlijk vertaald is dit ‘water van het leven’.

Het levenswater wordt dan in eikenhouten vaten gedaan. Afhankelijk van het gewenste eindproduct wordt het verplaatst naar andere vaten die weer andere aroma’s afgeven.

Ook kunnen deze verschillende soorten bijna Cognac’s worden gemixt zodat de aparte aroma’s elkaar complementeren en zo tot de uiteindelijke Cognac komen.

Populaire Cognac's