Whisky en sigaren, welke sigaar gaat goed samen met whisky?

sigaar

Een goede whisky drink je niet alleen. Nee, een goede whisky drink je in het gezelschap van een goede sigaar! Het brengt iets extra’s, net als de rode wijn bij een malse biefstuk. En, net als met die fles wijn, zijn er bepaalde ideeën over welke sigaar goed past bij een bepaalde whisky. Wij probeerden twee combinaties.

Bij een goede ‘pairing’ houd je niet enkel rekening met de smaak van de whisky en de sigaar, maar ook zeker met de kracht die beide aan tafel brengen. Een heel stevige Ardbeg Uigeadail met 54.2% alcohol en de voor Ardbeg typerende rokerigheid (55 ppm), kan best samen met een stevige sigaar. Terwijl een veel subtielere drank als de Glenmorangie Signet een heel andere partner verlangt.

Ardbeg Uigeadail Gift BoxHet vertrekpunt voor deze pairing was de Ardbeg Uigeadail. Door het eesten met turf is de bekende Ardbeg rokerigheid duidelijk aanwezig, maar omdat 10% van deze Islay whisky is gerijpt op sherry vaten zijn er ook duidelijk zoetere tonen op te merken in zowel geur als smaak. Het hoge alcoholpercentage is met name te merken in de ‘kick’ op de tong, zonder dat het de andere invloeden overheerst.

We willen dus een sigaar die gewicht meebrengt, met bij voorkeur een zoete noot. Op deze manier overheerst noch de sigaar, noch de whisky, terwijl de zoete tonen elkaar kunnen ondersteunen. Voor deze pairing is gekozen voor de Ghurka Red Witch. De uit Nicaragua afkomstige sigaar is stevig, zonder tot de zwaarste te behoren, en kenmerkt zicht door zoete en kruidige tonen.

gurkha-red-witch

In kracht zijn de whisky en de sigaar goed aan elkaar gewaagd, maar wat deze combinatie echt de moeite waard maakt is hoe ze elkaars zoete tonen prachtig aanvullen. Het mooie aan een dergelijke pairing is dat de ondersteuning van de sigaar de zoete tonen van de Ardbeg opliften. Zonder de rokerigheid van de turf teniet te doen, verschijnen de sherry invloeden iets meer op de voorgrond. Tel hier de kruidige tonen van de Ghurka bij op en de smaken vinden elkaar in een rokerige rondedans.

Glenmorangie Signet Gift BoxDe geraffineerde en complexe Glenmorangie Signet vraagt een iets andere benadering. Deze fles is één van de meest bijzondere uit de Glenmorangie reeks, mede dankzij het gebruik van zogeheten “chocolate malt”: granen die door het gebruik van relatief hoge temperaturen bij het drogen complexe tonen ontwikkelen die doen denken aan cacao. Een rijke drank, met een subtiele en zachte geur én smaak. Duidelijke tonen van cacao en gedroogde vruchten en, ondanks kruidige tonen op de tong, een zachte en zeer opvallende whisky.

De Signet is minder krachtig dan de Ardbeg en vraagt daarmee voor onze pairing ook een andere sigaar. De breed gewaardeerde Avo XO Intermezzo is een geschikte kandidaat. Met de minstens zes jaar lang gerijpte tabakken brengt de sigaar aardse smaken mee die doen denken aan hout, specerijen en gedroogd fruit. De sigaar is niet per se zeer zacht, maar niet krachtig genoeg om de subtiele smaken van de Signet te overheersen.

Bij de pairing komen de smaken van zowel de sigaar als de whisky op een manier naar voren die ze individueel niet zouden kunnen bereiken. De combinatie van creme-achtige tonen in de Avo XO en de opvallende viscociteit van de Signet is bijzonder te noemen. Het zachte karakter van de XO laat alle ruimte voor de complexiteit van de Signet. De cacao blijft mooi overeind en de tonen van zoet gedroogd fruit in zowel de sigaar als de whisky tillen het geheel naar een ander niveau. De Signet is de Rolls Royce onder de Glenmorangie reeks en is op zichzelf al bijzonder, maar een combinatie met de waardige Avo XO tilt het geheel naar een hoger plan.

AVO XO Intermezzo

De beide combinaties pakten bij deze pairing zeer goed uit. De kracht was in balans en de smaken vulden elkaar aan. Een dergelijke pairing is in veel gevallen een complexe dans, waarbij het belangrijk is de karakteristieken van zowel de sigaar als de whisky te begrijpen en te respecteren. Succes!

Invloed van vaten op whisky, hoe werkt dat eigenlijk?

Whisky Barrels

Echte Scotch moet volgens de regulering in de ‘Scotch Whisky Regulations’ tenminste 3 jaar rijpen op eikenhouten vaten. Het overgrote merendeel van de Schotse whisky’s rijpt echter veel langer dan de vereiste 3 jaar. En gelukkig maar, want de vaten zijn voor een belangrijk deel bepalend voor de smaak van de whisky.

Welke verschillen zijn er tussen vaten? En wat betekent dat voor de smaak? Er valt enorm veel over te zeggen, in dit artikel een korte introductie.

Soorten en maten

Er wordt een enorme variatie aan vaten gebruikt voor de rijping van whisky. Allereerst lopen de maten van de vaten enorm uit elkaar. Onder de kleinste vaten valt bijvoorbeeld de ‘quarter cask’, een vat waar net 50 liter in past. De afmetingen zijn afgekeken van zijn grotere broer: de American Standard Barrel (ASB). De ASB heeft een inhoud van 200 liter en wordt veel gebruikt voor de rijping van bourbon.

De ASB heeft een inhoud van 200 liter en wordt veel gebruikt voor de rijping van bourbon.

Een flinke maat groter zijn de 500 liter grote ‘butts’, welke veel gebruikt worden voor de rijping van Spaanse sherry. Ook de 650 liter grote ‘pipes’ worden met name ingezet voor heerlijke dranken uit het Zuiden van Europa, in het geval van de ‘pipes’ met name port.

Een belangrijk onderscheid dat we hierboven al terug vinden is het onderscheid tussen Amerikaanse en Europese vaten. Dit zien we ook terug in het soort hout dat er voor de productie van de vaten gebruikt wordt: wit Amerikaans eiken (Quercus Alba) of Europees eiken (Quercus Robur).

Tot slot is een ander belangrijk onderscheid de leeftijd van het vat. Een vaak gebruikte term voor de leeftijd van het vat is de ‘first fill’ aanduiding. Een whisky met deze aanduiding kan gerijpt hebben op vaten waar nog geen andere drank op heeft gerijpt (‘virgin casks’) of vaten waar wel andere drank op heeft gerijpt, maar nog geen whisky.

Smaak

Er zijn erg veel factoren van invloed op de smaak van whisky. Zoals gezegd is het vat waar de whisky op rijpt een erg bepalende factor, maar zeker niet de enige. De variaties in de vaten brengen verschillende accenten in de smaak van de whisky mee.

Allereerst werden de afmetingen van de vaten genoemd. Hoe kleiner het vat, hoe intensiever het contact tussen het vat en de whisky. De ‘quarter casks’ worden gebruikt om snel een kenmerkende smaak aan een whisky mee te geven.

Quarter casks worden gebruikt om snel een kenmerkende smaak aan een whisky mee te geven.

De grotere vaten, zoals de ‘pipes’, vragen een langere maturatie om de invloed op de smaak achter te laten. De heerlijke Tomatin 14 Years Portwood heeft bijvoorbeeld de laatste 18 maanden op de 650 liter grote port ‘pipes’  gerijpt, na deze 18 maanden is de port invloed absoluut terug te vinden.

De 500 liter grote ‘butts’ die gebruikt zijn voor de rijping van sherry laten de kenmerkende zoete tonen achter in whisky, waarbij de Glenfarclas reeks wellicht het bekendste voorbeeld is. De whisky’s van Glenfarclas worden voor 100% gerijpt op voormalige sherry vaten, hetgeen je in de smaak direct terugvindt.

Het soort eiken dat gebruikt wordt heeft onder meer gevolgen voor de vanille invloeden in de whisky, waarbij Amerikaans eiken sterkere vanille invloeden achterlaat dan Europees eiken. Dit accent kan versterkt worden door de binnenzijde van de vaten te branden, hetgeen vaak gedaan wordt.

Tot slot de leeftijd van de whisky. De vuistregel hierbij is: des te jonger het vat, des te sterker de invloed van het hout. Een mooi voorbeeld is de The Glenlivet Nadurra First Fill, waarbij Amerikaans eiken is gebruikt en het hout in dit geval sterke tonen van vanille achterlaat.

Conclusie

Het vat is enorm belangrijk! En tegelijkertijd ook enorm divers. Buiten de hierboven genoemde varianten hebben we het nog niet eens gehad over het karakterstieke Japans eiken. Misschien iets voor een volgend artikel. Nu is het tijd voor een lekkere whisky met een finish op port ‘pipes’, of wellicht ga ik op zoek naar de vanille in een heerlijke ‘first fill’. In elk geval: proost!

Aperol Spritz hét drankje met Koningsdag

aperol-spritz

Wanneer heel Nederland oranje kleurt tijdens Koningsdag, kan het oranje drankje Aperol Spritz natuurlijk niet ontbreken. Hoewel Aperol Spritz met haar oranje kleur goed in het Nederlandse straatbeeld past, komt deze cocktail oorspronkelijk uit de streek Veneto in Italië.

Het is eigenlijk een variatie op de Spritz die zijn oorsprong kent uit de tijd dat het Oostenrijkse leger het noordoosten van Italië had bezet. De Oostenrijkse soldaten vonden de Italiaanse wijn te sterk en voegden er water aan toe. Het leger sprak niet van toevoegen maar van ‘spritzen’ wat ‘injecteren’ betekent in het Duits. De Italiaanse bevolking vond dit maar niks en om de wijn in ere te herstellen, voegden zij er typische Hapsburger ingrediënten aan toe. Dit is hoe de Aperol Spritz werd uitgevonden maar nog belangrijker is natuurlijk hoe je zelf een lekkere Aperol Spritz kunt maken.

Soms wordt Spritz met Campari of Select gemaakt maar meestal wordt er voor Aperol gekozen. Dit geeft het drankje de oranje kleur en de unieke bitterzoete smaak. 

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 200 ml Aperol
  • 250 ml bruisend bronwater
  • 250 ml prosecco
  • 1 sinaasappel
  • 8 ijsblokjes

Verdeel de Aperol over longdrinkglazen en voeg het bruisende bronwater toe. Verdeel vervolgens de prosecco over de glazen. Snijd 1 plakje per persoon van de sinaasappel en halveer deze. Verdeel ze over de glazen en doe in elk glas 2 ijsblokjes.

Proost!

Chill filtered whisky, wat betekent dat precies?

Whisky Distillery

“Deze whisky is non-chill filtered…” U leest het vaker, ook hier op drank.nl hebben we meerdere non-chill filtered whisky’s. Denk aan onder meer de 18-jaar oude An Cnoc, de heerlijke Glenmorangie Quinta Ruban of de 15-jaar oude Glenfiddich Distillery Edition. Maar wat is chill filtration? En waarom wordt het gebruikt als argument voor de kwaliteit van een whisky?

De reden waarom veel whisky’s wel het proces van koelfiltratie, of chill filtration, doorlopen heeft te maken met de aanwezigheid van lipiden in de drank. Tijdens het productieproces blijven deze lipiden, afkomstig van de gerst die gebruikt is voor het maken van de whisky, achter in de drank. Lipiden zijn vetten en volledig onschadelijk voor mensen, sterker nog: veel liefhebbers van whisky stellen dat de aanwezigheid van deze lipiden bijdraagt aan de smaak.

Waarom veel distilleerderijen chill filtration toepassen op hun whisky heeft dan ook niets te maken met de gezondheid voor mensen. Het heeft vooral te maken met de perceptie van kwaliteit. Wanneer een whisky zonder koelfiltratie afkoelt of wanneer er water aan de whisky wordt toegevoegd ontstaat er een waas in de whisky. U drinkt uw whisky graag ‘on the rocks’? Als u een non-chill filtered whisky met ijs drinkt, is de kans zeker aanwezig dat u deze waas tegenkomt.

Veel distilleerderijen weten dat een deel van de klanten wellicht de waas zien als een teken van een mindere kwaliteit. Of de klant nou denkt dat dit aan het merk ligt, of aan een slechte fles in de reeks… u kunt zich voorstellen dat distilleerderijen het euvel liever voor zijn.

Zonder koelfiltratie

Bij sommige whisky’s is het afwezig zijn van de koelfiltratie geen enkel probleem. Het fenomeen van het ontstaan van de waas treedt bij kamertemperatuur namelijk alleen op als de whisky een alcoholpercentage heeft van minder dan 46%. Als we kijken naar de eerder genoemde 18-jaar oude An Cnoc zien we dat deze exact op 46% gebotteld is. Mocht u in onze winkel een whisky tegenkomen met 46% alcohol of meer, dan is de kans zeker aanwezig dat het een non-chill filtered whisky betreft.

Zoals gezegd geven veel distilleerderijen het op de fles aan wanneer er sprake is van een whisky zonder koelfiltratie. Dit wordt in deze gevallen vaak gebruikt als een indicatie van een uitmuntende smaak. Of dit ook daadwerkelijk het geval is, is een vraag waar velerlei whiskyliefhebbers een uitgesproken mening over hebben. Wij laten het vooralsnog even in het midden en nodigen u vooral uit eens één van de non-chill filtered whisky’s uit te proberen.

Het proces

Nu u bekend bent met het ‘waarom’ van koelfiltratie, is het wel leuk om even kort te kijken naar het ‘hoe’. Bij koelfiltratie wordt de whisky gekoeld tot een temperatuur van -10 graden tot maximaal 4 graden Celcius. Dankzij het koelen klonteren de ongewenste stoffen in de drank samen, zodat zij eenvoudiger uit de drank gefilterd kunnen worden middels adsorptie. Bij adsorptie hechten de ongewenste stoffen zich aan het oppervlak van de filter.

Distilleerderijen voeren de whisky vervolgens (onder druk) door metalen of papieren filters. De snelheid waarmee de whisky door de filters loopt in combinatie met de temperatuur van de drank zijn bepalend voor de hoeveelheid residu die door de filters wordt opgevangen. Tijdens dit proces worden ook andere deeltjes die in de whisky achter zijn gebleven gefilterd. Hierbij valt te denken aan residu afkomstig van het vat waar de whisky voor jaren op heeft liggen rijpen. Het resultaat is een heldere drank, vrij van residu.

Tot slot

Het moge duidelijk zijn: koelfiltratie is een veel gebruikte techniek om de whisky mooi helder te houden. Ook bij een lager alcoholpercentage van 40% en bij temperaturen onder de gebruikelijke kamertemperatuur! Het kan daarnaast geen enkel kwaad om een non-chill filtered whisky te drinken, veel liefhebbers van de drank zullen het u juist aanraden. Wij van drank.nl laten het oordeel aan u en zeggen vooral: proost!

Vodka: hoe minder smaak hoe beter!

Screen Shot 2016-03-14 at 12.18.03

Vorige week was er een bijna half uur durend stuk van de Keuringsdienst van Waarde over Vodka. Des te smaaklozer des te beter was de conclusie. Hoe werkt dat? Hoe wordt Vodka ook alweer gemaakt, en wist je bijvoorbeeld dat Nederland Vodka naar Rusland exporteert?

Vodka komt oorspronkelijk uit Polen en Rusland (Vodka) en komt van het woord ‘voda’, ofwel watertje. Vodka is volgens kenners dan ook technisch niet veel meer dan water met alcohol. Hier is dan bijvoorbeeld door Stolichnaya suiker aan toegevoegd en zo krijg je de voor velen bekende karakteristieke zachte smaak.

Het interessante is dat je in Rusland deze sterke drank pas Vodka mag noemen wanneer er naast water en alcohol nog een extra ingrediënt aan toegevoegd is. Vandaar de suiker in de Stolichnaya. Ook moet de alcohol altijd op basis van granen zijn. Dat is in andere landen weer heel anders, daar vind je bijvoorbeeld ook aardappelen en rogge.

Maar hoe zit het met de smaak, waarom is minder smaak beter?

De manier waarop Vodka zich kan onderscheiden is de kwaliteit van het destilleren van de alcohol, extra ingrediënten (aroma’s) en het belangrijkste, het water. Dit komt in allerlei vormen; Grey Goose haalt het uit het Cognac gebied waar het naar eigen zeggen een helende werking heeft. Anderen halen het uit extreem puur gletsjer water en in Nederland komt het soms zelfs uit de kraan (we hebben erg zuiver water!).

Onderscheidend voor het proces is het destilleren, de ene doet dit 1 keer en bij anderen is de drank zelfs tot 34 keer gedestilleerd. Hierbij bepaalt de kwaliteit van het water en het destilleerproces de puurheid en de doelgerichte ‘smakeloosheid.’ Wat je dus in Polen of Rusland in de kast zult vinden zal relatief weinig smaak hebben en daarom het meest belangrijk, lekker weg-nippen.

Is Vodka ‘maar gewoon alcohol en water’?

Wij vinden van niet. Kenners van Vodka zul je horen over de kleine verschillen, de puurheid, de heldere smaak, de zachtheid, soms zelfs de romigheid of de pikante bite. In Nederland zijn we niet gewend goede Vodka te drinken, vandaar waarschijnlijk de sceptische toon van de Keuringsdienst van Waarde. Maar probeer het eens, je zult merken dat het net als Whisky en Wijn erg verschillend kan zijn, en heerlijk puur.

Welke Vodka verkoopt Drank.nl en wat kun je dan het beste proberen?

We verkopen verschillende types, zo puur mogelijk, met aroma’s, bizongras of zelfs met gouden schilfers en glazen draken. In het weekend die Absolut of Puschkin in een mix, en dan nu eens een keer lekker na het eten nippen van een heerlijk heldere Poolse Belvedere.

Zeer puur en helder: Grey Goose VX en Mamont Siberian
Vodka met aroma’s: Ciroc en Grey Goose La Poire
Uitzonderlijk: Dreamline Vodka (mistig), Royal Dragon (gouden schilfers), Absolut Elix (zeer zacht) en de Beluga Noble (glashelder, witte peper)

Metro test Drank.nl champagnes

Metro Nieuws Champagne test

Nu iedereen in de weer is met champagne voor Kerst en oudejaarsavond leek het een goed moment om eens te onderzoeken hoe goed de redactie van de Metro blind kan proeven. Want wat gebeurt er als je champagnes proeft, kun je dan de kwaliteit onderscheiden en de prijs inschatten? Dat bleek behoorlijk moeilijk!

Drank.nl onderzoekt drankvoorkeur van Nederland

Onderzoek VVD drinkt meer champagne dan SP

VVD’ERS DRINKEN ZES KEER VAKER CHAMPAGNE DAN SP’ERS

– Meerderjarigen die zeggen VVD te stemmen, drinken vergeleken met andere politieke voorkeuren thuis het vaakst champagne. Opvallend detail: de provincies Groningen, Friesland en Drenthe vertegenwoordigen samen slechts 1,1% van alle champagnedrinkers. Dit en meer blijkt uit onderzoek naar de drankvoorkeur van Nederland door Drank.nl.

Hoewel de peilingen er misschien weinig aanleiding toe geven, knallen de kurken van champagne en mousserende wijn nog veelvuldig bij VVD-stemmers thuis. Zelfs zes keer zo vaak als bij mensen die van plan zijn SP te stemmen. Meer zin in een glaasje port of wijn – rood of wit? Dan ga je bij een D’66-stemmer op de borrel. En voor een advocaatje of kruidenbitter kun je vooral CDA’ers ’s nachts wakker maken. Een PVV’er daarentegen maak je thuis het gelukkigst met een mixdrankje.

Onderzoek drankgebruik Nederland

Hollanders de grootste champagnedrinkers

Van de meerderjarigen die thuis champagne drinken woont de helft in Noord- en Zuid-Holland. Opvallend is dat de provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen slechts 1,1% van alle champagnedrinkers vertegenwoordigen. Voor een glaasje kruidenbitter rijd je naar Overijssel. En in Flevoland wordt thuis het minste wijn gedronken. Ook opmerkelijk: in alle provincies wordt meer rode dan witte wijn gedronken, behalve in Noord-Holland en Noord-Brabant. De Zeeuwen tot slot, zijn de grootste liefhebbers van speciale bieren.

Drankvoorkeur en woonplaats of stemgedrag

Drank.nl baseert zich in haar onderzoek op gegevens uit de Doelgroep Monitor. Dat is een onderzoek onder consumenten over vrijetijdsbesteding, interesses en activiteiten, gebruik van producten en merken en wordt uitgevoerd door het NOM onder 19.115 meerderjarigen. Op basis van de beschikbare gegevens uit het onderzoek blijken er verrassende verschillen te zitten tussen politieke voorkeur en thuisgebruik van dranken. Hetzelfde geldt voor drankvoorkeuren per provincie.


Drank.nl is dé Online Slijter van Nederland. De onderneming is gestart in 2014 en richt zich vooral op het stimuleren van het thuis gebruiken en genieten van alcoholische dranken.

Drank.nl levert alcoholhoudende dranken aan huis en werkt met scherpe prijzen ten opzichte van de reguliere slijterijen.

Kavalan als nieuwe whisky toegevoegd

Inrichting van de Kavalan Destilleerderij

Het is je vergeven als je er nog nooit van gehoord hebt: Kavalan Whisky. Gemaakt in Taiwan dus eigenlijk zou je best kunnen zeggen dat het Chinese whisky is. Maar wacht even voordat je conclusies trekt want sinds de eerste botteling in 2008 werd Kavalan al uitgeroepen tot “Beste nieuwe whisky” (Jim Murray, 2012) en “Best Single Malt” (World Whisky Awards, 2015).

Geen goedkope Chinese namaak dus maar absolute topkwaliteit. De Single Malt bijvoorbeeld scoort bij Jim Murray maar liefst 96 punten en de Solist Sherry Cask zelfs 97 punten.

Kavalan toont aan dat leeftijd niet de belangrijkste factor is om goede whisky te maken. Door het warme – subtropische klimaat verouderen de whisky’s sneller dus zelfs ondanks dat de destilleerderij pas 7 jaar bestaat is het in staat om excellente whisky’s te produceren.

Naast Kavalan zijn er nog veel meer merken toegevoegd. Onder andere ons aanbod van The Glenlivet, Aberlour, The Dalmore, Glenrothes en Laphroaig is uitgebreid. De komende weken- en maanden blijven we hier druk mee. Halverwege volgend jaar willen we minimaal 500 whisk(e)y’s in ons aanbod hebben!

Wat zijn ’s werelds meest-verkochte Vodka’s?

Vodka best verkocht header

Wodka is populair, ook bij ons in de winkel vliegt het de deur uit. Whisky en rum zijn onze absolute best-sellers maar wodka neemt een trotse derde plek in. Het maakt daarbij niet uit of het de goedkopere vodka’s zoals Iganoff zijn of juist de premium merken zoals Belvedere en Ciroc. Zelfs een ultra premium Vodka zoals de Grey Goose VX verkopen we nog regelmatig.

Voor onze inkoop kijken we regelmatig naar wat internationaal populair is. Aangezien we die lijstjes toch bijhouden leek het ons interessant om hier ook eens wat te delen. Dus hier is de top 10 van wereldwijd best verkochte Vodka’s:

10. Skyy Vodka (35,1 miljoen liter). Afkomstig uit de VS wat van origine toch niet echt een Vodka-land is. Toch is het niet zo gek dat juist een Amerikaanse Vodka de top-10 haalt want het is daar de laatste jaren één van de meest populaire dranken.

9. Minsk Kristall (36 miljoen liter). Russische Wodka die buiten Rusland (helaas) niet zo populair is. Wel één van de meest populaire Wodka’s in Rusland die wij ook graag in ons assortiment zouden hebben.

8. Grey Goose (36 miljoen liter). Grey Goose is een merk van Bacardi en de eerste premium Vodka op de lijst. Afkomstig uit de Cognac-regio en gemaakt van druiven wat het ook wel uniek maakt.

7. Svendka (36,9 miljoen liter). Svedka is Zweedse vodka die ons eigenlijk totaal onbekend is. Internationaal doen ze het vooral heel goed met verschillende flavoured edities.

6. Green Mark (37,8 miljoen liter). Green Mark is wederom een merk uit Rusland en daar halen ze ook veruit het grootste deel van de verkopen vandaan, daar is het vooral bekend als ‘Zelyenay Marka’.

5. Belenkaya (42,3 miljoen liter). Je gelooft het niet: alweer een Russisch merk :-) Ons totaal onbekend maar stond ook in de top drie best verkochte Wodka’s.

4. Zubrowka (46,8 miljoen liter). Zubrowka is geen onbekende en loopt ook bij ons goed. Afkomstig uit Polen en met Bizon-gras, wat wil je nog meer..!

3. Pyat Ozer (49,5 miljoen liter). De grootste producent van Wodka in Rusland, verkocht een aantal jaar geleden nog 63 miljoen liter maar heeft erg te lijden onder teruglopende verkopen daar.

2. Absolut (99,9 miljoen liter). De voorgaande acht liggen allemaal nog redelijk dicht bij elkaar maar Absolut is ruim 2x zo groot als de nummer drie. Ook bij ons één van de beter verkopende merken.

1. Smirnoff (230,4 miljoen liter). Nou sloeg Absolut al een gat met de andere merken maar Smirnoff is de onbetwiste koploper in deze lijst. Niet heel verwonderlijk aangezien het een onwaarschijnlijk goede Vodka én één van de goedkoopste die je kunt krijgen.

Dit jaar zal de lijst waarschijnlijk nog niet zoveel veranderen maar voor volgend jaar verwachten wij veel van Stolichnaya. Bij ons is dat al de absolute best-seller en nu de vele rechtzaken rondom het eigendom van het merk een beetje zijn gaan liggen kan de nieuwe eigenaar (de Russische overheid) echt aan de weg gaan timmeren om er internationaal weer een succes van te maken.

Saffron Gin, prachtig oranje met verfrissende citrus smaak

Saffron Gin - Gabriel Boudier

Gin-Tonic’s zijn helemaal hip, een echte zomerhit. Meestal worden Gin’s als Bombay of Hendrick’s gekozen met een Tonic en een schijfje komkommer. Maar wat dacht je van een lekker opvallende oranje Gin, met sinaasappel of grapefruit?

Botanisch en saffraan

De Saffron Gin is zeer herkenbaar door de fel oranje kleur door de toevoeging van saffraan. Het is dan ook een Gin die echt even anders is dan de standaard transparante Gin. De kleur maakt het meteen een beleving, ideaal voor een feestje of een park picknick.

Qua smaak is het ook echt iets nieuws, je komt een heerlijke combinatie van specerijen uit India, botanische kruiden en Londonse Dry Gin tegen. Zelf ben ik fan van de venkel, koriander en saffraan die het net wat fruitig maar ook pittig maakt.

Gin uit Dijon

Waarschijnlijk heb je weleens gehoord van ‘Crème de Cassis de Dijon’. Een wereldberoemde likeur van Gabriel Boudier, een Franse destilleerder sinds 1874. Voor de Crème de Cassis heeft Gabriel Boudier zelfs de nationale onderscheiding ‘Ordre national de la Légion d’honneur’ ontvangen. De hoogste nationale orde die nog door Napoleon opgericht is.

In 2008 heeft de voorzitter van Gabriel Boudier een product op te markt gebracht, speciaal om het publiek te verbazen en intrigreren. Er zijn vele Gin’s op de markt, het moest dus echt iets unieks worden.

Persoonlijk vind ik dat dit goed gelukt is. Echt leuk om met een oranje fles aan te komen, een cocktail te maken met een schijfje grapefruit of de Gin prikkelend oranje on the rocks te serveren.

Bron afbeelding: www.boudier.com