Aperol Spritz hét drankje met Koningsdag

aperol-spritz

Wanneer heel Nederland oranje kleurt tijdens Koningsdag, kan het oranje drankje Aperol Spritz natuurlijk niet ontbreken. Hoewel Aperol Spritz met haar oranje kleur goed in het Nederlandse straatbeeld past, komt deze cocktail oorspronkelijk uit de streek Veneto in Italië.

Het is eigenlijk een variatie op de Spritz die zijn oorsprong kent uit de tijd dat het Oostenrijkse leger het noordoosten van Italië had bezet. De Oostenrijkse soldaten vonden de Italiaanse wijn te sterk en voegden er water aan toe. Het leger sprak niet van toevoegen maar van ‘spritzen’ wat ‘injecteren’ betekent in het Duits. De Italiaanse bevolking vond dit maar niks en om de wijn in ere te herstellen, voegden zij er typische Hapsburger ingrediënten aan toe. Dit is hoe de Aperol Spritz werd uitgevonden maar nog belangrijker is natuurlijk hoe je zelf een lekkere Aperol Spritz kunt maken.

Soms wordt Spritz met Campari of Select gemaakt maar meestal wordt er voor Aperol gekozen. Dit geeft het drankje de oranje kleur en de unieke bitterzoete smaak. 

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 200 ml Aperol
  • 250 ml bruisend bronwater
  • 250 ml prosecco
  • 1 sinaasappel
  • 8 ijsblokjes

Verdeel de Aperol over longdrinkglazen en voeg het bruisende bronwater toe. Verdeel vervolgens de prosecco over de glazen. Snijd 1 plakje per persoon van de sinaasappel en halveer deze. Verdeel ze over de glazen en doe in elk glas 2 ijsblokjes.

Proost!

Eva

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *