Wat zijn ’s werelds meest-verkochte Vodka’s?

Vodka best verkocht header

Wodka is populair, ook bij ons in de winkel vliegt het de deur uit. Whisky en rum zijn onze absolute best-sellers maar wodka neemt een trotse derde plek in. Het maakt daarbij niet uit of het de goedkopere vodka’s zoals Iganoff zijn of juist de premium merken zoals Belvedere en Ciroc. Zelfs een ultra premium Vodka zoals de Grey Goose VX verkopen we nog regelmatig.

Voor onze inkoop kijken we regelmatig naar wat internationaal populair is. Aangezien we die lijstjes toch bijhouden leek het ons interessant om hier ook eens wat te delen. Dus hier is de top 10 van wereldwijd best verkochte Vodka’s:

10. Skyy Vodka (35,1 miljoen liter). Afkomstig uit de VS wat van origine toch niet echt een Vodka-land is. Toch is het niet zo gek dat juist een Amerikaanse Vodka de top-10 haalt want het is daar de laatste jaren één van de meest populaire dranken.

9. Minsk Kristall (36 miljoen liter). Russische Wodka die buiten Rusland (helaas) niet zo populair is. Wel één van de meest populaire Wodka’s in Rusland die wij ook graag in ons assortiment zouden hebben.

8. Grey Goose (36 miljoen liter). Grey Goose is een merk van Bacardi en de eerste premium Vodka op de lijst. Afkomstig uit de Cognac-regio en gemaakt van druiven wat het ook wel uniek maakt.

7. Svendka (36,9 miljoen liter). Svedka is Zweedse vodka die ons eigenlijk totaal onbekend is. Internationaal doen ze het vooral heel goed met verschillende flavoured edities.

6. Green Mark (37,8 miljoen liter). Green Mark is wederom een merk uit Rusland en daar halen ze ook veruit het grootste deel van de verkopen vandaan, daar is het vooral bekend als ‘Zelyenay Marka’.

5. Belenkaya (42,3 miljoen liter). Je gelooft het niet: alweer een Russisch merk :-) Ons totaal onbekend maar stond ook in de top drie best verkochte Wodka’s.

4. Zubrowka (46,8 miljoen liter). Zubrowka is geen onbekende en loopt ook bij ons goed. Afkomstig uit Polen en met Bizon-gras, wat wil je nog meer..!

3. Pyat Ozer (49,5 miljoen liter). De grootste producent van Wodka in Rusland, verkocht een aantal jaar geleden nog 63 miljoen liter maar heeft erg te lijden onder teruglopende verkopen daar.

2. Absolut (99,9 miljoen liter). De voorgaande acht liggen allemaal nog redelijk dicht bij elkaar maar Absolut is ruim 2x zo groot als de nummer drie. Ook bij ons één van de beter verkopende merken.

1. Smirnoff (230,4 miljoen liter). Nou sloeg Absolut al een gat met de andere merken maar Smirnoff is de onbetwiste koploper in deze lijst. Niet heel verwonderlijk aangezien het een onwaarschijnlijk goede Vodka én één van de goedkoopste die je kunt krijgen.

Dit jaar zal de lijst waarschijnlijk nog niet zoveel veranderen maar voor volgend jaar verwachten wij veel van Stolichnaya. Bij ons is dat al de absolute best-seller en nu de vele rechtzaken rondom het eigendom van het merk een beetje zijn gaan liggen kan de nieuwe eigenaar (de Russische overheid) echt aan de weg gaan timmeren om er internationaal weer een succes van te maken.

Dit bericht is geschreven in Style.
Ulco

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *