Drank.nl onderzoekt drankvoorkeur van Nederland

Onderzoek VVD drinkt meer champagne dan SP

VVD’ERS DRINKEN ZES KEER VAKER CHAMPAGNE DAN SP’ERS

– Meerderjarigen die zeggen VVD te stemmen, drinken vergeleken met andere politieke voorkeuren thuis het vaakst champagne. Opvallend detail: de provincies Groningen, Friesland en Drenthe vertegenwoordigen samen slechts 1,1% van alle champagnedrinkers. Dit en meer blijkt uit onderzoek naar de drankvoorkeur van Nederland door Drank.nl.

Hoewel de peilingen er misschien weinig aanleiding toe geven, knallen de kurken van champagne en mousserende wijn nog veelvuldig bij VVD-stemmers thuis. Zelfs zes keer zo vaak als bij mensen die van plan zijn SP te stemmen. Meer zin in een glaasje port of wijn – rood of wit? Dan ga je bij een D’66-stemmer op de borrel. En voor een advocaatje of kruidenbitter kun je vooral CDA’ers ’s nachts wakker maken. Een PVV’er daarentegen maak je thuis het gelukkigst met een mixdrankje.

Onderzoek drankgebruik Nederland

Hollanders de grootste champagnedrinkers

Van de meerderjarigen die thuis champagne drinken woont de helft in Noord- en Zuid-Holland. Opvallend is dat de provincies Groningen, Friesland en Drenthe samen slechts 1,1% van alle champagnedrinkers vertegenwoordigen. Voor een glaasje kruidenbitter rijd je naar Overijssel. En in Flevoland wordt thuis het minste wijn gedronken. Ook opmerkelijk: in alle provincies wordt meer rode dan witte wijn gedronken, behalve in Noord-Holland en Noord-Brabant. De Zeeuwen tot slot, zijn de grootste liefhebbers van speciale bieren.

Drankvoorkeur en woonplaats of stemgedrag

Drank.nl baseert zich in haar onderzoek op gegevens uit de Doelgroep Monitor. Dat is een onderzoek onder consumenten over vrijetijdsbesteding, interesses en activiteiten, gebruik van producten en merken en wordt uitgevoerd door het NOM onder 19.115 meerderjarigen. Op basis van de beschikbare gegevens uit het onderzoek blijken er verrassende verschillen te zitten tussen politieke voorkeur en thuisgebruik van dranken. Hetzelfde geldt voor drankvoorkeuren per provincie.


Drank.nl is dé Online Slijter van Nederland. De onderneming is gestart in 2014 en richt zich vooral op het stimuleren van het thuis gebruiken en genieten van alcoholische dranken.

Drank.nl levert alcoholhoudende dranken aan huis en werkt met scherpe prijzen ten opzichte van de reguliere slijterijen.

Liv